Częścią jadalną orzecha kokosowego jest biała warstwa będąca wyściółką twardej skorupy. To właśnie ją ściera się na wiórki kokosowe. W najbiedniejszych rejonach świata stanowią główne pożywienie mieszkańców. Dojrzały orzech kokosowy waży od 2 do 4 kg, ma od 20 do 35 cm długości i od 15 do 20 cm średnicy. Są bardzo pożywne nie tylko ze względu na wysoką kaloryczność, ale i z powodu wyjątkowej jakości zawartego w nim białka. Ich białko całkowicie zastępuje w diecie białko zwierzęce i z tego względu kokosjest szczególnie ważnym surowcem spożywczym w diecie wegetariańskiej.
Wiórki kokosowe kuszące egzotycznym zapachem oraz delikatnym smakiem wykorzystywane są do wielu domowych wypieków oraz jako element dekoracyjny. Coraz częściej znajdują zastosowanie do potraw oraz sałatek, a w lecie jako dodatek do egzotycznych koktajli.
Wiórki kokosowe BAKALLAND są optymalnie rozdrobnione dzięki czemu wypieki idealnie przesiąkają ich wspaniałym kokosowym aromatem.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów ziemnych i innych orzechów.
Cechy
źródło błonnika pokarmowego
Dobra i polska firma
BAKALLAND Wiórki kokosowe