Kaburamaki sushi z łososiem, tykwą i awokado
Składniki:
▪ 250 g Ryżu do sushi House of Asia
▪ 2 Liście Nori alg morskich House of Asia przekrojone na pół
▪ 4 paski Kanpyo tykwy marynowanej House of Asia
▪ 150-200 g świeżego łososia pokrojonego w szerokie cienkie plastry
▪ 1 dojrzałe awokado pokrojone w cienkie i szerokie plastry
▪ 4 paluszki surimi
▪ 75 g serka Philadelphia
▪ ½ ogórka wydrążonego i pokrojonego w długie słupki
▪ ½ marchewki pokrojonej w długie i cienkie słupki
Do podania:
Sos Teriyaki House of Asia
Sos sojowy House of Asia
Imbir do sushi różowy House of Asia
Pasta wasabi House of Asia
Przygotowanie:
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia).
2. Matę bambusową owiń folią spożywczą. Połowę liścia nori połóż na macie błyszczącą stroną do dołu i nałóż ryż rozciągając go na całym liściu, następnie odwróć ryżem do dołu.
3. Rozsmaruj serek, ułóż paluszka krabowego, ogórka, marchewkę oraz kanpyo i zwiń rolkę. Następnie na wierzchu ułóż na przemian awokado i łososia.
4. Sushi pokrój na kawałki i podawaj z sosem sojowym, sosem teriyaki, pastą wasabi i imbirem.
TIP: Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, tak aby ryż się do niego nie przyklejał.
TIP: Do przygotowania ryżu zamiast gotowego sosu możesz użyć octu ryżowego połączonego z cukrem: rozpuść 6 łyżek cukru w 150 ml Octu ryżowego House of Asia (możesz delikatnie go podgrzać) i wymieszaj z 500 g ryżu do sushi.
Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0